Гобіт, або Туди і Звідти - Джон Р. Р. Толкін

Оцінка: 10/10

Джон Р. Р. Толкін. Гобіт, або Туди і Звідти // переклад Олени О'Лір. – Астролябія, 2012. – 384 с.

Досить дивно, але це перша і поки остання книга, яку прочитав із серії про Середзем'я. Цей твір один із перших творів жанру фентезі, хоча його відносять до категорії казки. Сама книга не є досить великою та читається на одному диханні. "Гобіт" - це передісторія до великої трилогії "Володар кілець".
"Моє рішення не міняється лише через те, що кілька разів зійшло й сіло сонце"
Не знаю чи доречно писати щось про сюжет книги, адже її читав, мабуть увесь світ. Хіба що трішки. Отже, жив у маленькому гобітському містечку своїм життям Більбо Торбин (Беггінс). Цей гобіт любив своє тихе, повільне та безпроблемне життя у норі (хатинці).

Але йому прийшлось покинути свій дім, щоб допомогти Гендальфу, білому, доброму чарівнику та ватазі гномів. Давним-давно цих гномів вигнав із їхнього дому в Самотній горі великий та злісний дракон Смог Золотий. Більбо ж має викрасти одну маленьку річ, яка знаходиться поміж гномських скарбів, що захищає дракон. Тут і починається подорож молодого Більбо, в якій він знаходить Кільце Сили.
"Якби всі цінували радість, пісню і добру їжу понад купи золота, світ був би веселіший."
Багато писати про цей твір не потрібно, адже - це неймовірна історія з детально продуманими персонажами, які мають свої унікальну поведінку, звички, особистості. Вважається, що ця книга більше підходить для дітей, але, почавши читати, ти поринаєш у дивовижний світ фентезійних героїв та неймовірну пригоду, із якої ти вже так просто не вилізеш, доки не завершиш розпочате.

***

Немає коментарів:

Дописати коментар