Відьмак. Хрещення вогнем - Анджей Сапковський

Оцінка: 10/10

Анджей Сапковський. Відьмак. Хрещення вогнем // переклад Сергія Легези. –Книжковий клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2016. – 384 с.

З легкістю можна сказати, що кожна книга із циклу про відьмака не схожа одна на одну. Анджей Сапковський писав окремі твори особливо, зі своєю структурою, манерою розповіді, власною магією, завжди приділяючи увагу вибраним героям. Більшість циклів, із якими мені вдалося познайомитися, мали один стиль написання. Тому підхід, який використав автор у довгій історії про Ґеральта із Рівії, має свою ізюминку.

Відьмак продовжує свій тернистий шлях у пошуках Цірі, а точніше спокутування своєї вини за те, що не зміг захистити її та змушений був залишити одну боротися за виживання. Він хоче пройти цей шлях один, без ніякої допомоги, щоб біль та горе душило тільки його. Але як завжди доля для Ґеральта підготовлює інший шлях, ніж він собі задумував. Тут і починається знайомство із новими неординарними героями, особистості яких Сапковському вдалося добре розкрити.

До основного героя цієї книги, відьмака (можна сказати, що у цій частині він повністю домінує), приєднується компанія гномів на чолі із Золтаном, трубадур Любисток, напівдріада Мільва, вомпер Регіс та молодий лицар, нільфгардський граф Кагір. Досить цікава компанія для достатньо небезпечної подорожі у пошуках Цірілли, яка має пройти хрещеня вогнем.

Веселун-бард Любисток
Любисток, як завжди, тримається своєї творчої натури та розважає компанію усіма йому можливими способами. З одного боку можна сказати, що він боягузливий та ніжний поет, але Лююисток не став пересиджувати війну в якомусь неприступному замку короля, співаючи свої бардівські балади. Натомість він допомагає відьмаку, і коли йому кажуть відсидітися десь у спокійнішому місці, поет пояснює свої дії тим, що він хоче бути присутнім під час історичних подій. Але бажання жити в нього все ж таки переважає.

Для мене найколоритнішим персонажем у цій книзі була Мільва. З вигляду проста дівчина, але з неабиякими талантами. Майстерність лучниці просто неперевершена, не раз рятувала її та інших від загибелі. В дитинстві дівчина втекла із дому й потрапила до дріад, де деякий час жила із ними. Тому вона добре знає усі стежки у Брокілоні, лісу де живуть дріади. Це дало їй змогу приводити туди загони поранених ельфів під час війни із Нільфгардом. Вона легко вписалася у нову команду Ґеральта через свою чесність та благородність.

Кагір два рази намагався викрасти Цірі, але щоразу їй вдавалося викрутитися із його рук. Після бунту в Танеді, він ледь не загинув від меча молодої відьмачки. Провал у цій справі Емгир вар Емрейс розцінив, як зраду престолу і засудив його до вічного ув'язнення, де у нього є тільки один шлях — на ешафот.

Вперше зустрічаємося із Золтаном Хіваєм після того як Ґеральт, Любисток та Мільва вийшли із Брокілону. Показавшись досить брутальним гномом пізніше розумієш, що в нього добре серце і не просто так вони супроводжують біженців у безпечне місце. Після деякого часу, подорожуючи в компанії із відьмаком, він подружився із ним та подарував свій сігіль (сталевий меч викуваний гномами у підземеллях Махакаму).

Останній із цієї дивної компанії - вомпер Регіс, який навіть є дуже "милим", враховуючи його походження. Друзі зустріли його на великому кладовищі, де вищий вампір прикинувся алхіміком, який збирає рідкісні трави, що ростуть у цьому місці. Спочатку ніхто нічого не запідозрював, але згодом Регіс викрив себе і змушений був розказати історію про те, що змусило його перестати пити людську кров. Це й дало можливість лояльніше ставитися до нього.


Постер до доповнення The Witcher 3: Wild Hunt - Blood and Wine
Поки весела компанія крокує лісами у пошуках Цірілли, Філліпа Ейльхарт створює Ложу Чародійок, куди входять дванадцять чародійок, які мають робити все для збереження магії та порядку у світі без жодних політичних інтересів. Ця справа не є простою, адже багато з них служать різним королям та людям або узагалі незалежні ні від кого. Однією із найближчих їхніх цілей є захоплення Цірі та використання її для власних потреб. А в той самий час відьмачка наводить страх на Нільфгардських територіях через розбійницькі напади та убивства. Жорстока дівчинка...

Підсумовуючи, скажу, що історія про відьмака стає все цікавішою та захопливішою, а кінцівка книги просто надзвичайна. Я завжди думав, що поєднання у фразі Ґеральт із Рівії походить через походження відмака із цієї території. Але в такі моменти завжди приємно зрозуміти свою неправоту.

***

Цитати
"- Провіщую я погане вашій расі, люди, - сказав похмуро Золтан Хівай. - Будь-яке розумне створіння на цьому світі, як потрапить у біду, проблеми й нещастя, звикло збиватися у купу із побратимами, бо із ними легше погані часи перетривати, бо там один одному допомагає. А серед вас, люди, кожен тільки дивиться, як на чужій біді заробити. Як голод, то не ділиться їдлом і тільки найслабших жере. Звичай такий у вовків буває, дозволяє вижити особам найздоровішим і найсильнішим. Але серед розумних рас така селекція завичай дозволяє вижити й наверх влізти найгіршим сучим синам. А висновки й прогнози вже робіть з того самі."
"- Кажуть, війна - чоловіча справа,- пробурчала Мільва.- Але над бабою не змилостивиться, мусять собі погратися. Герої, псяча їх мати."

***

3 коментарі:

  1. Буквально сьогодні закінчила читати цю книжку) Звісно емоції вона залишає дуже незвичні. Хочеться просто сісти і ще раз переварити все, що прочитав, особливо кінцівка ;) Але як ото тепер чекати на 6-ту книжку?)))

    ВідповістиВидалити
  2. Буквально сьогодні закінчила читати цю книжку) Звісно емоції вона залишає дуже незвичні. Хочеться просто сісти і ще раз переварити все, що прочитав, особливо кінцівка ;) Але як ото тепер чекати на 6-ту книжку?)))

    ВідповістиВидалити
  3. Play Blackjack App with Friends betway login betway login カジノ シークレット カジノ シークレット 카지노 가입 쿠폰 카지노 가입 쿠폰 17962022 Kc Chiefs Odds To Win Super Bowl LV

    ВідповістиВидалити