Гаррі Поттер і прокляте дитя - Дж. К. Роллінґ

Оцінка: 9/10

Дж. К. Роллінґ. Гаррі Поттер і прокляте дитя // переклад Віктора Морозова. – А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2016. – 352 с.

Насамперед хочу сказати одну дивну річ, не читайте жодних відгуків, відкривайте цю книгу тільки для себе і розумійте її по своєму. А я ж трішки розкажу про свої відчуття та думки, пов'язані із новим романом від Дж. К. Ролінґ "Гаррі Поттер і прокляте дитя".

Українське видавництво А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, дякуючи Віктору Морозову, перше з усіх країн видало переклад нової книги про чарівника, що вижив. І тут на мене нахлинули виром загадкові та давні почуття. Як можна спокійно відкривати нову частину, знаючи, що якраз ця історія подарувала мені любов до читання, як багатьом тисячам іншим по усьому світу. Цей атмосферний та магічний світ один із найкращих, з якими у мене була змога познайомитися за цей час. Тому вельми вдячний Джоан Ролінґ за можливість знову поринути у нього та повернутися до улюблених героїв.

Це сценарій до вистави, яка ставиться у Великобританії та інших країнах. Формат книги являє собою п'єсу, драму, що з одного боку можна вважати плюсом, а з іншого мінусом. Через це потрібно розуміти, тут важко зробити акцент на пригодах, деталях, адже на сцені події мають відбуватися швидко, зрозуміло та чітко. Більший наголос якраз лягає на діалоги між героями п'єси, їхні стосунки та відчуття. Ось тут і проявляється перший мінус, останню сторінку книги перегортаєш занадто швидко, не встигнувши насолодитися цією історією.
"Мені здається, що кожен з нас мусить робити вибір... у відповідний момент... якою людиною він хоче стати."
Історія у книзі розповідає нам про Гаррі, Герміону, Джіні та Рона у старшому, дорослому віці. У них уже є діти, які навчаються чи тільки готуються до вступу до Гоґвортської Школи Чарів та Чаклунства. З перших сторінок стає зрозуміло, що найбільше уваги приділяється стосункам батьків і дітей, впершу чергу Гаррі Поттера та його сина Албуса Северуса Поттера. Дуже цікаво, адже закінчивши читати останню частину про чарівника, що вижив, ніхто не зміг би припустити, що такі проблеми могли колись виникнути у нього. Тут не просто проблеми чи непорозуміння, тут конфлікт поколінь. Албус не розуміє світ, який був до нього, популярність батька нависає над ним та дуже гнітить, відсуваючи його в тінь. Він бажає хоч трішки тої популярності, яку мав його батько, хоч трішки його вмінь, але водночас не розуміє, що він інший і має будувати свій шлях. З іншого боку Гаррі, батько, який не може знайти підхід до свого сина, не може пробитися через стіну, яка виросла між ними, та підібрати правильні слова у їхніх розмовах, відкрити себе і свої страхи.
"Правда - це прекрасна і страшна річ, тож до неї треба ставитися з великою обережністю."
Актори вистави "Гаррі Поттер і прокляте дитя"
























На другому плані у нас сім'я Мелфоїв. Стосунки між Драко та його сином Скорпієм не найкращі. Багато непорозумінь, конфліктів та чуток, які розлітаються магічним світом, що Скорпій є сином найжахливішого та найстрашнішого чаклуна в історії магії, Лорда Волдеморта. А після смерті дружини Мелфоя, його син ще більше закрився у собі, не бажаючи спілкуватися зі своїм батьком.

Усі ці причини наклалися на те, що Албус та Скорпій, вперше сівши на Гоґвортський експрес, знайшли багато спільного. Тут і започаткувалася міцна та нерозривна дружба. Вона допомагала їм у школі, адже чутки про Волдеморта та Драко, популярність батька Альбуса, не давали навіть маленького перепочинку під час навчання, а тільки погіршували ситуацію у стосунках із їхніми батьками. Мені ж хотілося більше деталей про цих нових героїв, краще розкрити їхні особистості, вміння. На жаль, важко це зробити у такій короткій п'єсі.
"Невдах привчають бути невдахами. І для цього є лише один спосіб... і ми його знаємо краще за інших... це - приниження."
Дж. К. Ролінґ у театрі
Так само під час читання книги ми часто зустрічаємося з іншими улюбленими героями, які мають чи мали своє особливе місце у цьому чарівному світі. В кожного свої проблеми, помилки, які вони хочуть виправити. Джоан Ролінґ показала їх з іншої сторони, даючи зрозуміти, вони тепер інші. Гаррі Поттер бажає показати собі та усім навколишнім, що він змінився і не бажає цього ярлика популярності, який йому наклали. Джіні Візлі - мудра жінка, хороша мати, яка розуміє і старається допомогти своєму чоловікові та сину. Герміона Грейнджер, міністр магії, яка має тепер колосальну відповідальність за магічний світ та своїх дітей. Рон Візлі став дорослим, але і його мрія здійснилася, він займається справою, якою бажав - є власником крамниці жартів. І як не дивно, Драко Мелфой - мудрий та справедливий чарівник. Дійсно, інші... Але водночас ті самі...
"Досконалість недоступна людям, навіть чарівникам. Кожна осяйна мить щастя містить у собі крапельку отрути: розуміння, що біль повернеться знову. Будь чесним з тими, кого любиш, не приховуй від них свого болю. Страждати для людини так само природно, як і дихати."
Підсумувавши вищесказане, історія про хлопчика, що вижив, завершилася. Можна було написати кілька книг із новими героями, Албусом та Скорпієм. Думаю, що ці історії сприйнялися б із великим ажіотажем та захопленням. Але чи потрібно... А так маємо прекрасну історію, яка дала можливість поринути ще раз у цей чарівний світ. Я б краще хотів отримати серію книг із новим персонажем, Ньют Скамандером, із яким спільнота "чарівників" познайомиться найближчим часом. На екранах кінотеатрів для українських глядачів буде показуватися стрічка "Фантастичні звірі і де їх шукати". І як недавно Джоан Ролінґ на обговоренні цієї нової історії повідомила, що пригоди Ньют Скамандера розтягнуться аж на п'ять фільмів. Тому наступний хід автора, а ми ж будемо чекати та мріяти про книги із нової віхи в історії магії.

***

Цитати

"Ми не здатні вберегти дітей від болю. Він неминучий, і від нього не врятуватися."
"Але найважливіший для вас урок, яким іноді нехтував навіть твій, Албусе, батько, полягає в тому, що відвага не рятує від дурості. Завжди потрібно думати. Думати про реальні ваші можливості."
"Ти помиляєшся. Вертатися в минуле один раз - це ще не зовсім ідіотство... Ніхто не застрахований від помилок... а от бути настільки зарозумілим, щоб вертатися туди вдруге - це вже відверта дурість."
"Ті, хто любить, ніколи нас по-справжньому не покидають, Гаррі, є речі, які непідвладні смерті. Фарби... пам'ять... і любов."

***


1 коментар: