Бійцівський клуб - Чак Поланік

Оцінка: 9/10

Чак Поланік. Бійцівський клуб // переклад Олега Леська. – Книжковий клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2016. – 256 с.

Так, так, так. Ось і піддався я маркетинговому ходу від Книжкового Клубу, тренду, що всі читають Чака Поланіка. Ну що ж, ця книга просто розриває розуміння поступового розвитку сюжету. Події відбуваються настільки швидко, що розділ за розділом з'являється таке враження: "Я, здається, не встигаю за сюжетом. Що відбувається? Ааааа..."
"На тривалому проміжку часу вірогідність виживання кожного з нас дорівнює нулю."
Ця книга у 90-х зробила великий скандал. І думаю, що після прочитання, багато людей у різних країнах почали створювати власні організації, які притримувалися ідеології Тайлера Дьордена. Ідеологія твору достатньо проста, але така, що зачіпає тебе. Боротьба за свободу, намагання вирватися із сірого, буденного життя, яке затягує тебе чим далі в рутину. Звільнитися від суспільних кайданів та стати вільним. 

Чак Поланік показав прагнення до свободи у самому крайньому його сенсі - саморуйнуванні, підкреслюючи і показуючи, до чого може довести людину злість, яка направлена проти суспільства.
"Чарівність подорожей у тому, що куди б я не приїхав, повсюди дрібненьке життя. Іду до готелю: там дрібненьке мило, дрібненькі шампуні, одна порція масла, маленький ополіскувач для рота, одноразова зубна щітка."
Такі книги просто пролітають перед тобою миттєво і ти відчуваєш смак їхнього сюжету досить довго. Тут відсутні примарні принцеси, банальні любовні сюжети, красиві пейзажі та хороші оповіді. Почавши читати "Бійцівський клуб", ти маєш бути готовий до жорстокої реальності, вульгарщини, незрозумілих для людської особистості речей без жодних моральних аспектів та іншого різноманітного гівна.

По цій книзі була знята однойменна стрічка із Бредом Пітом в головній ролі. Якщо раптом хтось ще не бачив її, то після прочитання роману дивимося і насолоджуємося дійсно крутезним фільмом. У мене ж було навпаки - спочатку фільм, а потім книга.

***

Немає коментарів:

Дописати коментар