Путівник по галактиці для космотуристів - Дуґлас Адамс

Відгук на книгу Дуґласа Адамса "Путівник по галактиці для космотуристів"Оцінка: 9/10

Дуґлас Адамс. Путівник по галактиці для космотуристів // переклад Олексія Антомонова. – Навчальна книга  - Богдан, 2015. – 232 с.

Існує дуже багато книг, жанри яких захоплюють людей - детективи, фентезі, фантастика, мелодрами. Але один жанр дуже міцно закріпився у читацькій спільноті - гумористична наукова фантастика. Дуґлас Адамс - британський письменник, який написав нетипову гумористичну серію "Путівник по Галактиці", у яку входить п'ять книг.

Галактика
Першою книгою із циклу була "Путівник по Галактиці для космотуристів", яка мала феноменальний успіх, і в 1984 році очолила рейтинг англійських бестселерів. Деякі читачі називають цю книгу дивною, деякі культовою в історії фантастики, а інші "книгою під настрій". Але на мою думку - це книга, яка так просто Вам не відкриє усі свої найкращі сторони. Вона з тієї літератури, для якої потрібна вся увага читача, читати необхідно вдумливо та неспішно. У такому разі автор проведе Вас сторінка за сторінкою у початок однієї із найвеличніших оповідок в історії Галактики.
"Його гумова шкіра брудно-зеленого кольору була достатньо товстою, щоби без шкідливих для здоров'я ефектів витримати як тиск води на глибинах до тисячі футів, так і політичну діяльність."
Історія починається дуже цікаво. Артур Дент, головний герой твору, має просто найнещасливіші четверги у Всесвіті. Спочатку зносять його будинок, щоб прокласти шосе, а пізніше повідомляють про знищення його рідної планети, Землі, щоб прокласти міжгалактичний гіперпросторний маршрут. Він дуже здивований, адже цю планету попереджали дуже давно про знищення, яким зайнявся вогонський будівельний флот. Але в останній момент разом із Фордом Префектом йому вдається врятуватися, потрапивши на один із вогонських кораблів. Згодом Артур дізнається, що його новоспечений товариш зовсім не землянин, а космотурист, що досліджує різні планети та космос, пишучи книгу "Путівник по Галактиці для космотуристів". Тут і починається захоплива гумористична пригода двох товаришів.
"Багаті ідіоти ладні викласти цілу купу грошей лише для того, щоб похизуватись перед іншими багатими ідіотами."
Земля
У книзі зустрічається багато випадкових та абсурдних ситуацій, які під собою мають на увазі іронію автора над навколишнім світом. Жарти, які супроводжую книгу, настільки класні та у правильних місцях, що ти усвідомлюєш, що таке буває тільки в гуморі англійців. Дякуючи таким тонкощам у творі, усмішка не покидає аж до моменту, коли перегортаєш останню сторінку. Книга не сподобається усім, але якщо уже затягнуло, то не відпустить доки не познайомишся з усією серією "Путівника по Галактиці".

Подорожуйте Галактикою, а якщо не виходить, то хоча б своєю планетою.

***

Цитати
"Тварині можна було позаздрити - вона прожила надто коротке життя, щоб встигнути розчаруватися в ньому."
"Форд Префект ніяк не міг збагнути, чому люди мають звичку постійно констатувати очевидне. Наприклад, «сьогодні чудовий день!» або ж «як ти підріс», чи «люба, ти впала в колодязь, як ся маєш?» Щоб якось пояснити цю дивацьку поведінку, Форд навіть вигадав свою теорію. Аби язик не окоцюбів, людям треба його постійно тренувати. Але через кілька місяців глибоких роздумів і уважного спостереження довелося цю теорію відкинути. Її місце зайняла інша теорія, згідно з якою виходило: якщо людська істота не ляпатиме постійно язиком, до роботи може долучитися мозок."
"Усі знають, що слова, кинуті на вітер, інколи призводять до катастрофічних наслідків, однак реальні масштаби катастрофи передбачити все ще неможливо."
"Він почувався не природно – так почувається у спальні коханець, коли до кімнати заходить законний чоловік, перевдягається, кидає кілька зауважень щодо погоди і йде геть."
"Із кожним днем зростали лави тих, хто вважав, що людство як вид припустилося страшенної помилки, коли вирішило спуститися з дерев на землю. Дехто пішов ще далі, стверджуючи, що життя взагалі не слід було випускати з первісного океану."

***

Немає коментарів:

Дописати коментар