Нічний Цирк - Ерін Морґенштерн

Оцінка: 8/10

Нічний цирк. Ерін Морґенштерн // переклад Є. Даскал. – Видавництво "Віват", 2017. – 480 с.

Світ, який оточує нас, сповнений величезною кількістю таємниць, одні з яких ми змогли зрозуміти, інші залишаються загадкою або й узагалі невідомими для людини. Магія, яка робить його красивим та неперевершеним, знаходиться в кожній часточці нашої планети. Просто ми із вами не помічаємо нічого навкруги. Зазвичай, достатньо зупинитися, підняти голову, поглянути навколо і чарівність світу, в якому ми живемо, прийде до нас. Ось таку частинку чогось приємного, магічного та теплого можемо знайти у дебютній книзі англійської письменниці Ерін Морґенштерн "Нічний цирк", яка поки є єдиним екземпляром у її письменницькій кар'єрі.

З перших сторінок ти легкою рукою письменниці потрапляєш у чарівний світ магії, який полонить своєю ексклюзивністю, вікторіанською епохою та переконливою атмосферою. Читачу дають можливість обирати як цей маленький магічний світ постане в його уяві, де ілюзія та обман сильно переплітається зі справжньою магією.

Автор книги Ерін Морґенштерн
В основі сюжету лежить неоднозначне, загадкове та довготривале змагання двох чарівників, які досягли недосяжних висот майстерності для простих людей у своїй магічній справі. Тому, щоб не сумувати у цьому нудному та простацькому світі, придумали змагання, де вони вибирають собі учнів, яких навчають тих підходів користування магією, які вважають правильними та кращими із їхньої сторони. Так ми зустрічаємося із цими могутніми чарівником Просперо та чоловіком у сірому, які займаються цією справою уже достатньо довгенько. У цій історії вони організовують нове та величне змагання, ареною для якого буде загадковий та чарівний цирк. Для цього собі вибирають двох учнів Селію та Марко, які із дитинства вчаться та готуються до змагання, про яке їм нічого путнього не розповідають: ні що це за поєдинок, ні коли воно почнеться, ні хто є їхнім суперником, ні умови виграшу. Для кожного із них змагання залишається невідомою загадкою і єдиним, що залишається — покращувати свою магічну майстерність та навички.
"Загоряється небо, народжується новий день. Поволі гаснуть вогні наметів і вивісок, останні сновиди нехотячи повертаються до звичного їм світу. І майже кожен з них, ледь відійшовши від воріт, зупиняється, поволі повертається, дивиться на цирковий годинник і ледь помітно всміхається - Цирк Сновидінь ніколи не каже «прощавай», завжди лише «до побачення»."
Хочеться трішки розповісти про саме місце для змагання, "Нічний цирк", який приїжджає невідомо звідки, невідомо коли та залишається відчиненим тільки вночі, де на кожному кроці відвідувача та читача чекає витонченість, таємничість та краса. Особисто для мене, дякуючи такому неординарному змаганню, цирк перетворився на місце, яке не хочеться полишати, а відкривати все нові та нові дива, які там знаходяться. Він просто зачаровує.

Чарівний годинник
В один момент ми просто ідемо по території цирку, милуємося неймовірної краси наметами, не усвідомлюючи їхньої величини та могутності, а в інший опиняємося в "Наметі загадкової ворожки", де можна дізнатися свою долю. Звичайно ти нічого не знаєш про неї, але вона знає про тебе усе. Вона дає "можливість" вибрати тобі карту, яка дозволить відкрити очі на те, що відбувається навколо та забути про реальний світ.

Далі помічаєш великої площі намет, робиш крок на зустріч таємниці й перед тобою розгортається видиво під назвою "Льодовий сад", сад в якому усе навколо зроблене із льоду, пронизливо приємний морозяний вітер, кущі та дерева білосніжні настільки, що переливаються різноманітними відтінками. Але найчарівніше у цьому місці — білі троянди, які мають просто дивовижний аромат. Після цього уже не розумієш, де реальність, а де фантазія. Адже троянди із льоду не можуть пахнути узагалі.

Вийшовши із цього чудового місця відразу на шляху постає новий намет під назвою "Лабіринт". Невідомо чого очікувати, головне, щоб не було схоже на лабіринт Фавна, а то буде трішки лячно. Але в будь-якому випадку чи можна знайти вихід із нього, де знаходяться тисячі коридорів, дверей та кімнат, але тільки один правильний вихід. Кожна кімната по-своєму унікальна. В одній світить сонце, в іншій сніг чи дощ. В один момент прилітають думки, що виходу із цього лабіринту немає і ти думаєш, що залишишся тут назавжди. Але в той же момент неочікувано з'являються двері, які ведуть до бажаного виходу.

Вибравшись із величезного лабіринту, хочеш трішки відпочити й просто погуляти. Але бездумно бродячи, випадково (чи не зовсім), потрапляєш у височенний намет, у якому вже не знаєш, що очікувати. Зайшовши, помічаєш велике дерево і табличку "Дерево бажань". Усе просто та зрозуміло, береш запалену свічку і залишаєш біля дерева, загадуючи найзаповітніше бажання, яке має багато шансів, щоб збутися.

Крокуючи разом із героями вздовж сторінок цієї книги, розумієш, що кожне слово, кожна буква пронизана магією. Читаючи роман можна задати собі питання "Так же про що він?". З одного боку здається, що загалом ні про що, а з іншого тут усього по-трішки: загадки, магія, кохання, несправедливість, трішки детективу і чудова атмосфера. Тому сміло можна брати "Нічний цирк", познайомитися із його світом, великою кількістю цікавих героїв та зустріти частинку магії під час читання роману. Магія навколо...

***

Немає коментарів:

Дописати коментар