Душниця - Володимир Арєнєв

Оцінка: 7/10

Володимир Арєнєв. Душниця. – Видавничий дім "Києво-Могилянська академія", 2014. – 168 с.

На книгу "Душниця" автора Володимира Арєнєва натрапив випадково у книгарні. Обкладинка та анотація зацікавили достатньо, щоб придбати її. Та й ще й український автор, журналіст і критик.

Ідея, яку автор описує в книзі, досить цікава, я б навіть сказав доволі містична. Смерть... Це невідоме, непередбачуване поняття, яке завжди несло якусь таємничість, містичність впродовж усієї історії людства. Уявіть, що після смерті ваша душа попадає у спеціальний мішечок, добровільно, де буде знаходитися вічність. А коли через невідомі причини вона не запроторена у цю в'язницю, то душа піднімається вверх, до небес. Звичайно, хочеться думати так. Але люди, які дуже схожі на нас, так не думають. Тому зверху, над містом, висять душолови, які затримують їх усіх після смерті. Далі те саме, душу запроторюють у мішечок і потім вона потрапляє в душницю. Лячно, дико, незрозуміло...

Світ у якому відбуваються усі події є дуже схожим на наш, але як ви уже зрозуміли, він трішки інший. Історія, правила, закони, релігія - усе крихту відрізняється. Досить цікавий факт, що діти можуть чути розмови, співи, звуки душ, які знаходяться у цих повітряних мішечках. Повітряних, тому що душа тягне його догори. З одного боку ти розумієш, наскільки страшно цим дітям чути ці голоси. А з іншого ти бачиш, як у їхньому світі батьки та рідні підготовлюють їх до цього серйозного обов'язку ще змалечку. Адже після смерті рідної людини, тільки дитина може перші кілька тижнів мати можливість почути її голос. Маленька втіха перед остаточним прощанням.

Цей твір відноситься до шкільної та підліткової літератури, але, на мою думку, він складний для розуміння у цьому віці. Можливо, я помиляюся, але скажу точно, що читати його важко. "Душницю" варто прочитати, тому що це неординарний фантастичний твір, який залишає після себе дещо усередині людини. 

***

Немає коментарів:

Дописати коментар