Я - легенда - Річард Метісон

Оцінка: 8/10

Річард Метісон. Я - легенда // переклад Євгенія Гіріна. – Книжковий клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2016. – 224 с.

До чого можуть призвести необдумані дії людини? До загибелі людської раси? До знищення планети? Відповіді на ці питання повинні шукати ми самі в собі, тому що, коли вони знайдуть нас, тоді буде уже запізно.

Річард Метісон написав "Я - легенда" у 1954 році. Знову книга, яка була написана давно, а я про неї нічого не чув. Роман відноситься до жанру наукової фантастики. Ідея твору з'явилася в автора після перегляду стрічки "Дракула". Цей роман справив велике значення на формування світової літератури в таких тематиках як зомбі, вампіризм та загалом на концепцію постапокаліпсису.

Він - залишився один. Він - це Роберт Невіл, остання людина, яка вижила після пандемії жахливого вірусу, який впливає на людину так, що вона стає вампіром. Укріплюючи свою домівку та душу, Роберт намагається протистояти жахливій навалі вампірів, які приходять кожної ночі, щоб знищити його.
"У разі потреби людина призвичаюється до будь-яких умов."

Цей роман пронизаний жорстокістю та жахом, який існує в цьому постапокаліптичному світі. Але книга зводиться не тільки до боротьби проти заражених, вона про те, як людина намагається перемогти одинокість у такому безмежно великому самотньому світі. У героя є вибір: або пиячити, або знайти у собі сили, поставити ціль, щоб впевнено іти вперед. Що може спонукати людину до виживання у такому світі? Можливо, інстинкт самозбереження чи любов, чи звичка, чи розуміння, що ти останній, хто може щось змінити.
"Хай там що, але час притуплює найглибший смуток, навіть безмежний відчай."
На жаль, стрічка, яка знята по цій книзі, відійшла досить далеко від сюжету та деталей, які описані в романі.

***

Немає коментарів:

Дописати коментар