Відьмак. Меч призначення - Анджей Сапковський

Оцінка: 10/10

Анджей Сапковський. Відьмак. Меч призначення // переклад Сергія Легези. – Книжковий клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2016. – 368 с.

Недовго чекаючи, прочитав наступну книгу про відьмака "Відьмак. Меч призначення". Після кількох десятків сторінок відразу зрозуміло, що Анджей Сапковський писав її по-іншому. Тут більш структуровані розповіді, які стали менш схожими на оповідання, порівнюючи із першою книгою. Але автор добре зберіг лінію, започатковану у попередніх історіях.

Ґеральт із Рівії продовжує свою подорож цим магічним світом, шукаючи заробіток та, як і передбачалося (ігри все ж таки пройдені), тікаючи від свого призначення, Йеннефер. Але завжди під боком є його іронічний товариш трубадур, Любисток, який завжди веселить своєю присутністю.

Світ змінюється і Ґеральт розуміє це. Людська раса, якій притаманна жадоба, знищує усе на своєму шляху. Тут є морський світ, куди ще не встигла торкнутися людська кам'яна рука зі своїми новітніми технологіями. Цим вказуючи, що океани та моря - це світ німф та морських чудовиськ, а не людей. Дракони, ельфи, тріади, гноми, доплери. Усі ці раси, своріння переплітаються із подорожами Ґеральта, показуючи, що людська рука торкається усього із відомим результатом. Але усі розповіді просякнуті нотками гумору, особливо про доплера, який має здатність перевтілюватися у будь-кого.


Впродовж роману Ґеральт зустрічається кілька разів із Йеннефер. Хоча ці зустрічі й були приємними, але після цього вони віддалялися один від одного, розуміючи, що їм призначено бути разом. У кожного свої цілі, які потрібно добиватися порізно.

Добро, зло, доля, призначення... Ці поняття не полишають його і відьмак роздумує про них впродовж усієї книги. Що таке призначення? Вірити чи не вірити у призначення? Що буде якщо тікати від нього? Чи наздожене воно тебе?


Ключовим моментом книги, на мою думку, - це неочікувана зустріч Ґеральта із маленькою Цірі, своїм призначенням. Цірі - одна з найколоритніших і найцікавіших головних персонажів цієї дивовижної історії, яка в майбутньому має стати відьмачкою. Але він не бажає брати її із собою, він не вірить у призначення. Доля річ дивна і вона керує усіма подіями... Відьмак же призначення Цірі, а вона його.

Прочитавши другу книгу про відьмака, Ґеральта із Рівії, пройшовши усі ігри цієї серії, впевнено можу сказати, що цей уявний магічний світ, придуманий Анджеєм Сапковським із часткою лірики, сарказму став для мене одним із найулюбленіших.

Тому з нетерпінням чекаю наступні видання цієї неймовірної історії.

***

Немає коментарів:

Дописати коментар