Відьмак. Останнє бажання - Анджей Сапковський

Оцінка: 10/10

Анджей Сапковський. Відьмак. Останнє бажання // переклад Сергія Легези. – Книжковий клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2016. – 288 с.

Відьмак... Це надзвичайний світ, вигаданий польським письменником фантастом Аджеєм Сапковським. Дякуючи цьому циклу, письменник здобув багато нагород у рідній країні та здобув світову славу.

Дуже давно я не читав фентезі, а тут, українське видання цієї неймовірної історії. Тому, як можна стриматися і не почитати. Зі світом та героями книги я уже знайомий, адже я пройшов усі ігри цієї серії. Читати дуже цікаво - порівнюючи, як перенесли розробники CD Project RECT сюжет книг у гру.

Головним героєм твору є Ґеральт із Рівії, відьмак, мисливець на чудовиськ, які населяють цей середньовічний світ. Відьмаки були створені та виховані для того, щоб захищати людей від них. Процес перетворення людини на відьмака відбувається у дитинстві та є дуже жорстоким. Потрібно пройти ряд мутацій, після яких людина або гине, або отримує надзвичайні здібності, такі як швидка реакція, прискорена регенерація чи велика сила. Ґеральт пройшов це випробування...

У Ґеральта є свій власний кодекс, який відрізняє його поведінку від інших відьмаків. Він не бажає втручатися у всілякі політичні інтриги. Але доля диктує умови і він попадає у неприємні історії, пов'язані із політикою.


Перша книга із циклу знайомить нас із магічним світом, чудовиськами, ельфами, гномами, магами, королями. Сам твір побудований таким чином, що Ґеральт, подорожуючи, розповідає історії зі свого минулого, збірка оповідань про Ґеральта із Рівії об'єднані в одну книгу. Відьмаків поменшало, так само, як і чудовиськ, яких потрібно знищувати. Тому знайти добре оплачувану роботу для нього стає все важче.

Відьмак має дуже хорошого товариша Любистока, який є іронічним поетом, трубадуром із дивним почуттям гумору. У кількох оповідань із книги він подоржує з ним, додаючи якраз цю нотку гумору до їхніх пригод. Дуже цікаво, що через одну прикру історію із Любистоком, Ґеральт знайомиться із ще однією головною героїнею Йеннефер (Йенніфер), красивою чарівницею із Венгербергу, незалежною, жорстокою і водночас доброю. Ця зустріч якраз і була початком їхнього кохання.


У книзі, як і в серії ігор по роману, ти не завжди розумієш де добро, а де зло. Тому перед відьмаком часто постає складний вибір, як діяти у цих ситуаціях. Вибір між великим і малим злом. 

Як можна пропустити українське перше видання цієї історії? Для любителів фентезі додаємо до категорії "обов'язково до прочитання".

Оригінальна назва: Wiedzmin. Ostatnie zyczenie
Переклад: Сергій Легеза
Сторінок: 288
Рік видання: 2016
Видавництво: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля» 

Немає коментарів:

Дописати коментар