Переспівниця - Сюзанна Коллінз

Оцінка: 10/10

Сюзанна Коллінз. Переспівниця // переклад Уляни Григоришин. – КМ-Букс, 2011. – 384 с.

Інколи одна людина може змінити світ, інколи одна подія може змінити хід справ на свою користь. Капітолій думав, що кинувши трибутів, які виграли попередні Голодні Ігри, ще раз у цю бійню без правил і цим все закінчиться. Марно. Катніс Евердін на Червоній Чверті знайшла нових друзів, які вірили у неї, вірили, що життя докорінно зміниться та стане кращим. Тому і захищали її та Піту як тільки могли, що у кінцевому випадку призвело до невідворотних подій - знищення арени та розпалу революції у більшій силі. Так само повстанці пустили в дію свій таємничий план по врятуванню Катніс та інших трибутів. На жаль, Піту забрали у Капітолій, де йому непереливки, враховуючи на його знання та оточення.

Як і передбачалося, усе із тринадцятим округом добре. Вони жили щасливо і безтурботно, якщо можна так назвати. Чому Капітолій не чіпав їх? Тому що цей округ був основним місцем по виготовленні зброї до його "знищення". В будь-який момент вони могли пустити кілька ядерних ракет у столицю Панему. Але цього ніхто не знав і ніколи не перевіряв. Самі ж жителі втекли із поверхні та зарилися глибоко під землю, в темряву і тільки вичікують слушної миті для вирішальної битви. Дуже цікаво, що вони зуміли створити під землею цілу екосистему для вирощування їжі, добування води й виготовлення усього іншого, щоб вижити. Але без суворих правил цього б не вийшло. Тому новоприбульці із дванадцятого округу та врятовані трибути не звикли до такого. Особливо Катніс та Гейл, які у себе дома мали хоч якусь свободу, можливість полювати за межами міста чи інколи просто сидіти на вогкій землі та прислухатися до мелодій переспівниць.
"Вогонь поширюється легко! І якщо згоримо ми, ви згорите разом із нами!"
В той же час керівництво повстання намагається перетягнути на свою сторону інші округи, переконати підкинути дровенят у вже палаюче вогнище. А Катніс просто зла на увесь світ, на усіх людей. Вона не знає куди себе подіти, куди піти, що робити. Але точно знає одне. Геймітча потрібно вбити. За те, що тримав у секреті план по викраденню Переспівниці із шоу, за те, що не врятував тих кого вона хотіла, за те, що не виконав своєї обіцянки і за те, що його нема поряд. Її думки переплуталися. Вона не хоче говорити ні з ким, а просто занурилася у свої роздуми.

Катніс Евердін
Згодом після довгих днів роздумів, спілкування з іншими людьми вона уже готова до боротьби, бажає усю свою енергію та вміння використати проти Капітолію. Вона дійсно стає дорослішою, думки стають виваженими та серйознішими. А яке місце посідають друзі у цій боротьбі? Бажає вона взяти їх із собою чи їй просто лячно, що усі вони загинуть. Катніс цього не знає. Як і не знає, що буде із її життям, але точно впевнена, що бажає врятувати стільки життів скільки зможе. Вона не готова жертвувати вбивством сотень заради перемоги у війні. А якщо таке відбувається, то сприймає це із скрипом на зубах та осудом.
"Кам’яна поверхня не піддавалася – це моя плоть поступалася і віддавала тепло. Каміння завжди перемагає людей."
Отже, фінальна битва не за горами. Необхідно тільки ступити один маленький крок і ти у вирі подій. Натомість, Катніс дізнається, що вона просто обличчя революції, обкладинка, яка надихає на боротьбу усі округи. Їй не потрібно іти воювати, а достатньо відвідати хворих, десь показатися біля лінії фронту і, що найсмішніше, знімати промо ролики. І тут вона вибухнула зі своєю непокорою та впертістю, яку, звичайно, легко приструнили, але на її умовах, які принесуть президенту тринадцятого округу немало проблем. Але враховуючи її цінність, за що дуже вхопився продюсер Плутарх, доводячи, що без неї вогонь революції затухне в одну мить, керівництво готове піти на поступки. Ну що ж промо роликам для протестантів бути. Але як завжди у головної героїні інші плани, які вона хоче втілити в дію сама.

Так що тримаючи останню книгу трилогії у руках, ви підійшли до епогею історії. Історія, яка завершиться перемогою повстанців та звільненням Панему, чи перемогою Капітолію, після чого округам буде непереливки. Для головної героїні інша боротьба, Катніс проти Снігоу, яка також має тяжкі наслідки. Так що - дороги назад немає чи все ж таки можна якось відступити?

Попередні книги із трилогії можна прочитати за посиланнями: відгук на "Голодні ігри" та відгук на "У вогні".

***

Цитати
"Мозок стирає те, що йому боляче пам’ятати."
"Цікаве не обов’язково хороше. Не обов’язково краще, ніж було."
"Якщо й існує дужче почуття, ніж те, що жене тебе під землю, щоб врятувати того, кого любиш, то мені воно не відоме…"
"Вогонь притуплює все, лишаючи тільки біль. Нема ні образів, ні звуків, ні відчуттів – лише безжальне палання плоті."
"Мені стало соромно за те, що жага вбити Снігоу змусила мене ігнорувати набагато серйознішу справу: я мала спробувати врятувати Піту зі світу темряви й отрути, в якому він застряг. Я не знала, як його там відшукати, як випустити. Навіть не уявляла, з чого починати. У порівнянні з цим подолати «арену», знайти Снігоу і випустити кулю йому в голову – все це здавалося дитячою грою."

***


Немає коментарів:

Дописати коментар