Фантастичні звірі і де їх шукати - Дж. К. Ролінґ

Оцінка: 5/10

Дж. К. Роллінґ. Фантастичні звірі і де їх шукати // переклад Віктора Морозова. – А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2014. – 128 с.

Світ, у якому жив Гаррі Поттер, для мене є особливим, адже, дякуючи першій книзі із циклу Джоан Ролінг "Гаррі Поттер і філософський камінь", я зрозумів, що читати дійсно цікаво. Ще зі школи ніколи не подобалося, коли заставляють читати, як тоді здавалося, усі книги підряд. Досі передує думка, що більшість творів, які були у програмі (чи є зараз) незрозумілі для такого віку. Знаю, що у всьому світі книги про чарівника Гаррі Поттера включили у шкільні програми і дякуючи цьому неймовірна кількість дітей зацікавилися читанням. В Україні велося багато перипетій на рахунок додавання книг цього циклу в програму і на скільки мені відомо, то перша книга із циклу є тільки у списку літератури для додаткового читання. 

Книга "Фантастична звірі і де їх шукати" має бути у кожній чаклунській родині. Тому для фанатів Гаррі Поттера та його світу - це неодмінний обов'язок мати її вдома і бути знайомим із фантастичними звірями, адже хто знає, коли ти можеш перестріти їх.

Сама книга написана як посібник по істотах, що населяють магічний світ, з їхніми описами, рівнем небезпеки та місцем, де вони переховуються чи перебувають. Так само розкривається питання, чому потрібно було класифікувати цих звірів, переховувати від маґлів та оберігати.

Дуже потішив той факт, що при класифікації драконів є вид із назвою Український Залізопуз (Ukrainian Ironbelly) і в оригіналі книги він теж присутній (нема ніяких адаптацій під українського читача). Джоан Ролінг приділила увагу своїм українських читачам.
"Найбільший з усіх драконів. Залізопуз може набирати до шести тонн ваги. Огрядний і по­вільніший у польоті, ніж гадозуб чи довгоріг, залізопуз одначе вкрай небезпечний і здатний розтрощити своєю вагою будь-який будинок. 
Має металево-срібну луску, темно-червоні очі і довжелезні, загрозливі кігті. 
Залізопузи перебувають під пильним наглядом Української чаклунської ради, відколи 1799 року якийсь залізопуз поцупив на Чорному морі цілий вітрильник (на щастя, без людей)."
У підсумку можна сказати, що ця книга є просто окремим доповненням до магічного світу без ніякої історії, тому читати її нуднувато. Але для справжніх фанів - це не перепона.

Цього року в українському прокаті вийде фільм, який розповідає історію Ньюта Скамандера, чарівника, який працює в міністерстві магії та, подорожуючи, досліджує природу існування магічних істот, що й вилилося у написання книги під назвою "Фантастичні звірі і де їх шукати". Україномовний трейлер до цієї стрічки можна переглянутися за ось цим посиланням.

***

Немає коментарів:

Дописати коментар