Хірург - Тесс Ґеррітсен

Оцінка: 10/10

Тесс Ґеррітсен. Хірург // переклад Наталії Гоїн. – Книжковий клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2016. – 352 с.

Тесс Ґеррітсен — американська письменниця китайського походження, що написала ряд книг у жанрі медичного детективного трилера, багато з яких стали бестселерами у світі. У 2001 році читацькій спільноті було представлено детективний трилер "Хірург", де одним із героїв була Бостонський детектив по розкриттю убивств Джейн Ріццолі. У книзі вона описується як другорядний персонаж, але це перша зустріч із нею, що переросте у цикл із восьми книг. А потім за мотивами її книг було знято телеканалом TNT серіал "Ріццолі та Айлз", де письменниця працювала над декількома сценаріями.

Отже, з анотації ми розуміємо, що в Бостоні з'явився страшний та жорстокий убивця, який безшумно прокрадається у будинки самотніх та беззахисних жінок, які тільки прокинувшись потрапляють у найстрашніший сон, який тільки може уявити людина. А після довгих мук та знущання він убиває їх із хірургічною точністю. До розслідування цієї справи було залучено п'ятеро детективів, головними з яких були Томас Мур та Джейн Ріццолі. Через те, що убивця робить зі своїми жертвами, вони розуміють, що злочинець знається на медицині, тому і називають його Хірургом.
"Я можу прочитати сліди від шин і плями від крові. А от лікарський почерк мені не під силу."
Ця справа не є простою, адже має багато зачіпок і схожого з іншими злочинами, які відбувалися у Саванні, де розслідування успішно завершилося, а остання жертва, Кетрін Корделл, залишилася живою, застреливши того покидька-маніяка. Тому перед детективами стоїть непросте завдання із неочікуваними поворотами, загадками, копирсанням у минулому та напругою. Іншими словами - усе те, що я люблю у трилерах й детективах.

"Зло не помирає. Ніколи. Воно лише міняє обличчя, мняє імена. Те, що воно торкнулося нас одного разу, зовсі не означає, що воно не скривдить нас ще раз. Блискавка може двічі вдаряти в те саме місце."
Книга у жанрі медичного трилеру потрапляє до мене уперше і я був сильно здивований детальними описами операцій, які відбуваються поза очима усіх відвідувачів лікарні. Кетрін Корделл є талановитим та стійким хірургом, яка діє чітко, вправно за операційним столом, а її швидкі та правильні рішення стають вирішальними у житті пацієнтів. Вона є сильною жінкою, яка речі, що сталися із нею у минулому, закрила під міцним замком, що дало їй змогу надалі "спокійно" жити без остраху. Якраз ця мужність, сила духу та неприступність приваблює до неї чоловіків, що вилилося у закоханість до неї багатьох людей.
"Найглибше почуття, яке можуть розділити між собою двоє людей, - це не кохання чи пристрасть, а біль."
Страшнющий маніяк-хірург
Томас Мур, або як його називають у відділку Святий Томас, являється натхненням для усіх, він є цитаделлю моралі, який чинить тільки правильні речі та має стриманий характер. Але під час книги помітно, як його картають сумніви на рахунок правильності деяких своїх дій. Іншим із головних детективів є Джейн Ріццолі - єдина жінка у відділку розслідувань, яка відразу зрозуміло є "білою вороною" та прагне довести усім, що є не гіршою за інших. Якщо брати цих двох героїв у порівнянні, то за Томаса Мура, читаючи, вболіваєш, бажаєш, щоб він відкрив цю справу, а Джейн Ріццолі через деякі свої дії та поведінку відштовхує від себе. Але з іншого боку, якщо б  вона була таким простим персонажем, то не було б цілого циклу про неї, де вона виступає як основна героїня.
"Коли ми йдемо, залежить від того, що ми знаємо, а те, що ми знаємо, залежить від того, куди ми йдемо."
Про кров у книзі, як і передбачалося, розказується дуже багато, її властивості, густина, для чого вона потрібна організму і як легко дізнатися про людину усе, маючи її кров. Тому ця рідина відіграє велике значення для вбивці-маніяка. У нього є своя філософія, яку він намагається розказати упродовж книги. Як завжди, людська натура, коли хоче зробити нормальним щось "аномальне", звертається до прадавніх звичаїв, ритуалів, які надають їй впевненості та моральну підтримку у правильності рішень.
"Книги — це дивовижні джерела інформації: вони можуть розповісти вам що завгодно, навіть те, як з мінімальними зусиллями вирізати серце кремнієвим ножем."
Окрім моторошних сцен вбивства, детальних описів операцій у книзі дуже гостро розглядається питання утискання жінок у суспільстві, психологія зґвалтованих жінок, які ховають свої психологічні травми. Тому зважаючи на специфічність сюжету та питань, які там піднімаються, ця книга підійде не усім. Але якщо ви уже взялися її читати, то будьте обережні, щоб часом не повірити у філософію злочинця.

***


Цитати
"Вона завжди захоплювалась тим, як дикі ромашки проростають на пустощах та обабіч дороги, нагадуючи нам, що справжня краса спонтанна та нездоланна."
"Найглибше почуття, яке можуть розділити між собою двоє людей, - це не кохання чи пристрасть, а біль."
"Куди ми йдемо, залежить від того, що ми знаємо, а те, що ми знаємо, залежить від того, куди ми йдемо."
"...наскільки помилковим може бути перше враження. Як легко вдається приховати біль за усмішкою, за піднятим підборіддям."
"Хай би як ти старалася впорядковувати своє життя, хай би як намагалася захистити себе від помилок, завжди знайдеться якась пляма, якийсь дефект, невидимий для неозброєного ока. Він чекає свого часу, щоб заскочити тебе зненацька."
"Я динозавр, - подумав він, - що незграбно ступає по землі, де зневажають тих, хто каже правду".
"Здебільшого копи і лікарі вели схожий спосіб життя. Вони затримувалися допізна і ніколи не йшли з роботи о шостій, як офісні працівники. Вони бачили людей в найтемніші і найкошмарніші моменти їхнього життя. Вони були свідками жахіть і навчилися жити з цими спогадами."

***

Немає коментарів:

Дописати коментар