Альманах "Крамничка жахіть"


Оцінка: 9/10

Крамничка жахіть // Куратор збірки В. Москівець. –ТОВ "Нілан-ЛТД", 2016. – 172 с.
Оповідання для мене - це щось невідоме, адже я ніколи не придавав їм належного значення. Як оповідання може порівнятися із романом? Як у ті кілька сторінок можна вкласти сюжет, та ще й такий, щоб читач зацікавився? Думаю, що написання оповідань і романів дуже відрізняється одне від одного. Знайомство із цим типом творів вирішив розпочати із альманаху "Крамничка жахіть", який видали із допомогою журналу "Світ Фентезі", Студії "Ворон" (комікси українською), Asgardian Comics та групою "Стівен Кінг. Україснький клуб", де зібрані роботи письменників-початківців. Отже, поїхали...

Миколка Колесников. "Однокласники"
Перше оповідання із альманаху розповідає про двох однокласників, у яких міцна "дружба". Один із них настільки захоплений цією дружбою, що дозволяє собі робити багато жахливих речей. Тільки кінець трішки здивував. Висновок - просто та банально.

Дмитро Стебловський. "Темний бік"
Уххх... Це оповідання потішило своїми трешом та м'ясом. Інколи секрети одного перевершують секрети іншого. Тут і починається сам сік. Єдине, що розізлило, який, бляха, "Куклачов", можна було когось нормального придумати, у світі стільки класних персонажів.

Стас Пономарьов. "Зникнувший кілометровий стовп"
Те, що відкривається перед очима, не завжди показує справжню дійсність чи люди просто її не помічають. На мою думку, початок трішки затягнутий.

Анна Галицька. "Влада вогню"
Ось тут сподобався сюжет, містичний будинок, Львів, сім'я, яка не вірить різним байкам. Дуже атмосферне оповідання із повною владою вогню. Тепер деякі місцини Львова точно буду оминати )))

Юлія Васильєва. "Доктор Томас Ворвік"
Усього шість сторінок тексту, а порвало повністю. Тут доктор Томас Ворвік виявився неабияким "талановитим" професором, який перевершив багатьох злісних та жахливих професорів та науковців, про яких я читав. Пристрої просто надзвичайні, особливо "читач газет", вперше прочитавши, подумав про елементи фантастики ))) Сильно!

Віктор Лукін. "Блокпост"
Спочатку мені якось не зайшло, але далі, коли з'явився селянин із капелюхом і косою, почало подобатися. Єдиний момент із цим блокпостом, я б замінив цей елемент. Але це був задум автора, тому...

Сергій Заскальний. "Заховане у темряві"
Мабуть не люблю я поеми чи я їх просто не читав. Не знаю. Тому важко оцінити твір. Але все ж таки поема розповідає про темряву та страхи, які перебувають там, коли попадаєш в неї та про героя, який хотів перемогти її.

Анна Рибалка. "Байки Аквіли"
Досить специфічне оповідання, яке переносить нас у давні часи Римської Імперії. Хлопака Аквіл розказує лячні історії зі свого минулого. Кінець я так і не зрозумів, хоча перечитував кілька разів.

Bobby Nocturnal. "Мемуари мертвяка"
Тут некромантією аж пахло ))) Досить лячно виглядають такі ось створіння, які після смерті харчуються людьми і вважають, що це нормальне "життя" після смерті. Одним словом зайшло на ура.

Роман Великород. "Обитель мух"
У цьому оповіданні сюрреалізм аж зашкалював. Після прочитання засинати не хотілося узагалі, страшнувато. А якщо, коли прокинуся, кімната зміниться...

Т. Скіфф. "Червона антипланета"
Наукова фантастика і жахи, ось це поєднання. Після цього оповідання захотілося все ж таки пройти серію Dead Space та зустрітися із тією космічною невідомістю, яка чекає на героя.

Наталія Кубіцька. "Ярмарок смерті"
Хочеш легкі гроші - тобі пряма дорога на ярмарок смерті, де, за те що тебе закатруплять, твоя сім'я отримає 15 мільйонів. Легко, правда ж... А ще ціле місто буде тішитися з цього дійства, на яке чекають цілий рік.

Олексадра Дайнеко. "Мисливці назавжди"
Мені здалося, що це якийсь зліпок усього й на купу. Але задум достатньо цікавий. Чогось нагадалася мені гра Devil May Cry.

Після прочитання цього неймовірного альманаху про оповідання зрозумів одне: хочеш швидких відчуттів від чтива, то точно потрібно вибирати цей жанр. Збірка вийшла крута, твори із різними підходами та викладом зробили її неординарною. Тому хотілося б більше таких класних проектів для письменників-початківців.

***


Немає коментарів:

Дописати коментар