Народження Сталевого Щура - Гаррі Гаррісон

Оцінка: 8/10

Гаррі Гаррісон. Народження Сталевого Щура // переклад Вікторії Зенгва. – Книжковий клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2016. – 288 с.

"Народження Сталевого Щура" - це перший роман Гаррі Гаррісона із циклу "Сталевий Щур", але не датою його написання. Перша книга із циклу була написана у 1966 році, яка малу назву "Сталевий Щур", або як мені більше подобається -"Пацюк із нержавіючої сталі", адже перша назва має більше схожого до російського видання, ніж до оригінальної американської назви. А цей роман вийшов у 1985 та вважається передісторією до усього циклу.

Головним героєм цієї серії книг є Джеймс ді Ґріз, 17-літній хлопчина, який проживає на планеті Біт О’Хевен, мрія якого є стати найкращим злочинцем у всій Галактиці. Сам Джеймс є досить кмітливим, розумним та талановитим у різних сферах. Він не може терпіти суспільство, у якому перебуває, ненавидить його. Якраз через це його прагнення стати злочинцем набирає дуже великої сили.

Книга починається з того, що Джеймс проводить пограбування банку, яке закінчується тим, що його ловить поліція. Але не все так просто, як здається на перший погляд. Це все було підлаштовано героєм для того, щоб його посадили до в'язниці, адже він надіявся знайти найрозумніших злочинців, у яких можна повчитися такого цікавого діла. Але потрапивши туди він розуміє, що тут таких людей йому не знайти, адже у в'язницю потрапляють останні невдахи, а усі хто має трохи клепки у голові - на волі.
"Немає таких людей, яким невідомий страх. А смілива людина відрізняється саме тим, що робить свою справу, навіть коли їй страшно"
Одним із найяскравіших елементів, які ловлять читача на гачок, є гумор, який присутній впродовж усього роман. Сам Гаррі Гаррісон, казав, що гумор і наукова фантастика пов'язані речі. Багато авторів вкладали нотку гумору у свої твори цього жанру, які якраз і зробили їх настільки популярними у свій час.

Роман читається дуже легко через те, що там постійно відбуваються події, які заставляють читача бути в тонусі й не нудьгувати, додаючи динамічності. Але сам роман є трішки бідним з точки зору розуміння світу, у якому відбуваються події, влади, економіки. Хотілося б більше деталей у цьому напрямку. Так само дивує вміння Джеймса викручуватися із різних колотнеч легко, швидко і невимушено. Чи це талант такий? Чи автор зробив такого собі "супергероя"?
"Я краще зогнию у в’язниці, ніж стану частиною суспільства, яке так зневажаю!"
Якщо узагальнити, то Гаррі Гаррісон зміг зробити цікаву, жартівливу, авантюрну та фантастичну передісторію про пригоди Сталевого Щура, після якої хочеться далі пізнавати цей світ.

***

Немає коментарів:

Дописати коментар